július 2014

Jogi adatbázisok az Országgyűlési Könyvtár honlapján

2014. július 1-jétől az Országgyűlési Könyvtár honlapján ingyenesen elérhető a Szakirodalmi Adatbázis.

A Szakirodalmi Adatbázisban több mint 500 ezer tétel található és tartalmazza a folyamatosan bővülő Magyar Jogi Adatbázist, valamint a lezárt Külföldi Jogi és a Világpolitikai Információk Adatbázisokat.

A Magyar Jogi Adatbázis hasonlóan a korábban nyomtatásban megjelent szakbibliográfiához, a Magyarországon megjelenő magyar nyelvű jogi tárgyú könyveket, tanulmányköteteket és a témával foglalkozó szakfolyóiratok cikkeit tárja fel.

Az adatbázis építése során nemcsak a kurrens, hanem válogatva a történeti anyag is feldolgozásra kerül, jelenleg 1811-től tartalmaz adatokat. Az adatbázis havonta 300-400 tétellel bővül, jelenleg több mint 250 ezer rekordot tartalmaz. A könyvtár az adatbázis 1990-től napjainkig terjedő szakirodalmának válogatott rekordjait a Complex Jogtár szolgáltatásának részévé tette.

Az adatbázisban a következő szakterületek feltárása kap kiemelt figyelmet: állam- és jogtudomány, történettudomány, politikatudomány, országgyűlés, nemzetpolitika.

"Tudástár - anno"

Lexikonok, enciklopédiák a Somogyi-könyvtár régi és ritka gyűjteményében

A kiállítás (amely az ’élet a Google előtt’ alcímet is viselhetné) a Somogyi Károly gyűjteményében kiemelkedő gazdagságú, muzeális értékű, XVI–XIX. századi lexikonokat, enciklopédiákat mutatja be, mégis egyfajta ’kikacsintás’ a XX–XXI. századra, annak bárhonnan elérhető, elektronikus enciklopédiáira, ’tudástáraira’ is.

Múzeumok Éjszakája 2014

A Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum által szervezett programokról a Líceum TV készített egy összeállítást, amely a YouTube-on is megtekinthető.

Egri könyvtárak nyári nyitvatartási rendje

Az Egri Főegyházmegyei Könyvtár olvasóterme július 7-től augusztus 25-ig zárva tart. A barokk terem nyitvatartása itt tekinthető meg.

A Bródy Sándor Könyvtár különböző egységeinek nyitvatartásáról itt tájékozódhatnak.