október 2014

Serfőző Simon költői estje a könyvtárban

Serfőző Simon költő és drámaíró szerzői estje "Szembenézni a földönfutó idővel..." címmel 2014. október 21-én lesz 18 órai kezdettel a Líceum 214. sz. könyvtári termében.

Közreműködik: Jónás Zoltán előadóművész és Kun Szilvia főiskolai hallgató. Bevezetőt mond: dr. Ködöböcz Gábor főiskolai docens. Beszélgetés a szerzővel.

A Kepes György Szakkolégium rendezvényére minden érdeklődőt szerettel várunk!

Könyvbemutató a könyvtárban

Bemutatták Szecskó Károly legújabb könyvét, mely Némedi Lajos életét dolgozza fel. Az eseményen többek között részt vettek volt tanítványok valamint Némedi tanár úr lánya is.

Könyvbemutatót tartottak október 10-én, a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum 112-es termében. A szerző, Szecskó Károly, intézményünk eddig 6 oktatójáról írt könyvet, ezúttal Némedi Lajos, a főiskola első igazgatójának életét dolgozta fel. Beszélgetőpartnere Bérczessy András, a Szent István Rádió főszerkesztője volt.

Országos Könyvtári Napok a Comenius Kar könyvtárában

Az eseményen készített fényképeket itt tekinthetik meg.

Ingyenes Taylor and Francis tartalmak

2014. év végéig (december 31-ig) ingyenes Taylor and Francis tartalmak váltak érhetővé. A kiadó az EISZ Nemzeti Program keretében közel 300 közép- és kelet-európai vonatkozású cikket adott közre, melyek elérése az EISZ Nemzeti Program hivatalos weboldalán, az alábbi linkről érhető el: http://eisz.mtak.hu/ingyenes-taylor-francis-tartalmak/

 

Új, ingyenes tudományos adatbázis fejlesztése indult az Akadémiai Könyvtárban

A tudományos publikációkhoz való nyílt hozzáférésben (Open Access) jelent új lehetőséget az a felhasználói igények nyomán elkészített elektronikus adatbázis-gyűjtemény, amelyet az MTA Könyvtár és Információs Központban (MTA KIK) fejlesztettek ki. A COMPASS segítségével bárki szabadon böngészhet a jelenleg 150 tételből álló online adatbázisban.

Elindult az Arcanum Digitális Tudománytár Plus szolgáltatása

Az adatbázisban a legfontosabb magyar nyelvű szakmai folyóiratok, 2. világháború előtti napilapok, hetilapok, lexikonok és egyéb dokumentumok (I. világháborús könyvek, ezredtörténetek, családtörténeti könyvek) érhetők el. Folyamatosan épül, bővül, jelenleg mintegy 6 millió oldalnyi dokumentumot tartalmaz. A kötetek tartalomjegyzéke ingyenesen megtekinthető, sőt a teljes szövegű keresés is szabadon hozzáférhető.

Előfizetés csupán az oldalak megtekintéséhez szükséges. Az előfizetési díj magánszemélyek részére bruttó 5000 Ft / hó. A díj korlátlan használatot tartalmaz, és magában foglalja az oldalak letöltési lehetőségét is. Az egyetlen korlátozás, hogy egy menetben 25 oldal tölthető le.

További részletek az Arcanum honlapján olvashatók.

Kutatók Éjszakája 2014

A Kutatók Éjszakája keretében a Könyvtár meghívására az Egri Hittudományi Főiskola hallgatói látogatták meg a Líceum épületét. A Főegyházmegyei Könyvtár megtekintése után a Kápolna és a Díszterem freskóival ismerkedhettek meg. A papnövendékek, mint az Eszterházy Károly Főiskola "tiszteletbeli hallgatói", díjmentesen iratkozhatnak be a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrumba.

FOLYTATÓDIK A ZÖLD KÖR ELŐADÁSSOROZATA!

A Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum folytatja a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesülettel közösen szervezett Zöld Kör előadássorozatot, amely az egri lakosok körében is igen népszerűnek mutatkozott.

A program során a meghívott előadók ismeretterjesztő és természettudományos előadásaikból megismerhetik a belváros természeti értékeit, helytörténeti kérdéseket, tényeket, épített környezet-, természeti- és kultúrtörténeti érdekességeit.

A havonta megrendezésre kerülő nyilvános előadások ingyenesen megtekinthetőek.

Az első előadás: Ivástól a fürdésig: Eger vizeinek kultúrhistóriája
Előadó: Barna Béla az Eszterházy Károly Főiskola oktatója
Időpont: 2014. október 1. 17:00
Helyszín: Líceum, fsz. 112-es terem