Irodalomtudomány, idegen nyelvek

Munkatársak   
Gál Tibor (tibor.gal@ektf.hu), Kun Zsuzsanna (zsu.kun@ektf.hu), Fülep Ádám (fulep@ektf.hu)

Elérhetőség
Líceum, 213-as és 214-es terem
Bejárat: 214-es terem
Tel.: 36/520-400 (2074-es mellék)

 
Nyitva tartás
Hétfőtől péntekig: 7.30 - 18 óra
 

CsatolmányMéret
ntdi_2015_0911.ppt13.32 MB
mtmt_tajekoztato_-_09.30.ppt3.68 MB
komarom_.ppt22.56 MB
komarom.pdf7.07 MB
sigrist_kep_ppt_214_esben.pdf16.22 MB
y_adatbazisok_trening_tdksoknak.ppt5.49 MB
testnev_2015_nov_16.ppt18.69 MB

Általános információk

Nyitva tartás
Hétfőtől péntekig: 7.30 - 18 óra

A nyitvatartás a szorgalmi időszakra vonatkozik, az ettől eltérő nyitvatartási rendről a könyvtári hírekben tájékozódhat. A 213-as terem tanteremként is szolgál, ha a teremben órát tartanak, akkor onnan könyvet nem tudunk kiadni. A terem órabeosztása megtekinthető a könyvtárban.

A Líceum földszinti aulájában 7.00 és 19.00 óra között az udvarra vezető ajtótól jobbra Ruhatár működik. Kérjük vegyék igénybe, mivel táskát és kabátot a könyvtárban tartott órákra sem vihetnek be. 

Gyűjtemény
Nyelvtudomány, irodalomtudomány, irodalomtörténet, szépirodalom magyar és idegen nyelven (elsősorban angol, német és francia nyelven). A magyar nyelv és irodalom, valamint az idegen nyelvek tanításának módszertana. Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Franciaország és az USA történelme idegen nyelven. Nyelvkönyvek, szótárak.

Különgyűjtemény
Nagy Sándor-gyűjtemény.

Szolgáltatások
Kölcsönzés, helyben használat, tájékoztatás, számítógépes szolgáltatások, fénymásolás. Beiratkozás és késedelmi díjak kifizetése a 113-as könyvtári teremben történik. Az irodalom- és nyelvtudományi folyóiratok a Folyóirattárban tekinthetők meg. Az olvasótermi férőhelyek száma: 40.

Számítógépes szolgáltatások
A gyűjteményben 10 számítógép működik, egy számítógép kizárólag könyvtári információkeresésre szolgál (könyvtári katalógus, adatbázisok stb.). Saját laptopok wifi segítségével használhatók.

Fénymásolás
A szakrészlegben működő fénymásoló használatához az Informatikai Szolgáltató Centrumban tölthetik fel diákigazolványukat.

 

.

 

 

 

Hírek, események

Konferencia a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum irodalmi szakrészlegében

2014. november 13-án 9.00 órai kezdettel  "Történelmi regény és emlékezet - Kemény Zsigmondtól napjainkig" c. konferenciára várják a szervezők a téma iránt érdeklődőket.

A szervezők: az EKF Magyar Irodalomtudományi Tanszék, társszervező: Magyar Irodalomtörténeti Társaság Heves Megyei Tagozata.

Helyszín: Líceum 213.

A rendezvényről részletesen itt olvashat.

 

Tudományos előadás-sorozat az EKF Könyvtárában:

A változások kora - Nyelvünk és nyelvek a 21. században

Szervező: EKF Magyar Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 2013. november 20. 15.00-16.30

Helyszín: EKF Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Irodalomtudomány, Idegennyelvek szakrészleg (Líceum, I. emelet 213.)

A részletes program itt olvasható.

 

Dr. Szentesi Zsolt új könyvének egri könyvbemutatója az EKF Könyvtárában

Újabb könyve jelent meg Dr. Szentesi Zsoltnak, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék tanszékvezető főiskolai tanárának „Az ismeretlen otthon” címmel. 

A kötetnek beszélgetéssel egybekötött bemutatója lesz Egerben az Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrumban az Irodalomtudományi szakrészlegben (Eger, Eszterházy tér 1. I. emelet 213-as terem) november 20-án 17 órától, melyre tisztelettel és szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A szerzővel Dr. Bednanics Gábor, főiskolai docens beszélget.

Az esemény meghívója itt található.  

 

Kortárs írók Gárdonyi-parafrázisai

Az Eszterházy Károly Főiskola Magyar Irodalomtudományi Tanszéke és Eger városa szeretettel vár minden érdeklődőt 2013. november 18-án, hétfőn délelőtt 10.00 órakor a Gárdonyi-Bródy-emlékév következő programjára, ahol kortárs magyar írók Gárdonyi novelláihoz írt parafrázisait ismerhetik meg.

Meghívott vendégeink: Tóth Krisztina, Csender Levente, Molnár Vilmos

A parafrázisok bemutatása után az alkotókkal beszélgetünk a klasszikus és a kortárs irodalom kapcsolatáról, az olvasás lehetőségeiről. A programon a részvétel ingyenes.

Helyszín: EKF Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Irodalomtudományi Szakrészlege (Líceum, I. 214.)

A rendezvényről részletesen itt olvashat.

 

Emlékkonferencia a 150 éve született Gárdonyi Géza és Bródy Sándor tiszteletére

                 A programsorozat szeptember 26-án, csütörtökön 10.00 órakor kezdődik a Líceum Kápolnájában a megnyitókkal és köszöntőkkel, majd a középiskolásoknak és az egyetemistáknak meghirdetett pályázatok díjkiosztójára kerül sor. Délelőtt plenáris előadásokat hallgathatunk, vitákba, beszélgetésekbe kapcsolódhatunk be, akárcsak délután, a 14.00 órai köszöntőt követően.

Pénteken és szombaton a konferencia szekcióülései zajlanak, ahol a mintegy negyven előadó (akadémikusok, egyetemi, főiskolai tanárok, doktoranduszok és hallgatók) a kortárs Gárdonyi- és Bródy-kutatás számos aspektusával foglalkozik.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A részletes program itt található.

 

Tudományos előadás és könyvbemutató az EKF Könyvtárában: Színházi élet Egerben a 18. században 

Kilián István egri irodalomtörténész, a Miskolci Egyetem professzora tart tudományos előadást Színházi élet Egerben a 18. században címmel 2013. szeptember 10-én du. 16 órakor az Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrumában (A épület 214. terem).

Ezt követően a Szín-Játék-Költészet, Tanulmányok a 80. éves Kilián István tiszteletére című kötetet mutatják be a szerkesztők, Czibula Katalin főiskolai docens és Pintér Márta Zsuzsanna egy. docens, valamint a kiadó képviseletében János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora és Lakatos Attila, a Partium Kiadó igazgatója.

 A helyszínen lehetőség lesz a Partium Kiadó könyveinek megvásárlására is.  Az esemény meghívója itt található.   

 

Gárdonyi-mesenap a Könyvtárban

A mesenap 2013. május 23-án 15.30-tól a Gárdonyi-Bródy-év" programjaként került megrendezésre.

Az eseményről részletesen itt olvashat.

 

Bíró Szabolcs és Muhary Zalán a Gárdonyi-kuckóban

2013. április 26-án, pénteken látogatta meg könyvtárunkat Muhary Zalán (Dr. Maszárovics Zoltán) az Egy tudat esztendő c. kötet szerzője és a művet kiadó Bíró Szabolcs. Mindketten beírással gazdagították a 213. sz. teremben elhelyezett "Nagy Könyv"-et.

A kötet csütörtöki bemutatójáról és a pénteki Líceumi látogatásról részletesen Bíró Szabolcs blogjában olvashat.

 

Kerekasztal-konferencia tanároknak

A „Gárdonyi–Bródy-év” újabb főiskolai rendezvénye, a kerekasztal-konferencia a könyvtár belső termében (Líceum, I. emelet 213.) április 18-án csütörtökön, 16 órakor kezdődik.

A konferencia témája: A történelmi regény a 19-20. század fordulóján és napjainkban.

Diskurzusindító előadók:

 

Dr. Bartók Béla, főiskolai docens, EKF Történelemtudományi Intézet

Dr. Kusper Judit, főiskolai docens, EKF Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

 

Egri Irodalmi Nap a könyvtárban

Az Egri Irodalmi Nap az Eszterházy Károly Főiskola és a Kepes György Szakkolégium szervezésében 2013. április 17-én kerül megrendezésre.

A délelőtti előadásokra 9.00-12.00 között, a délutáni könyvbemutatóra 13 órára a könyvtár belső termébe (Líceum, I. emelet 213.) várják az érdeklődőket.

 

Tolkien-előadás

A könyvtár belső termében (Líceum 213.) április 15-én hétfőn 12 órától J. R. R. Tolkien életéről és műveiről lesz előadás.

Részletek itt olvashatók.

 

A FISZ Konferencia több programjának lesz színhelye a könyvtár

A Fiatal Írók Szövetsége az Eszterházy Károly Főiskolán, részben az Irodalmi Gyűjteményben (Líceum, 213-214) rendezi március 7-8-án konferenciáját.

A részletes program itt olvasható.

 

A Gárdonyi-Bródy-év ünnepélyes megnyitójának könyvtári programja

A Líceum épületében kerül megrendezésre 2013. február 13-án, 15.00 órától a Gárdonyi Géza és Bródy Sándor születésének 150. évfordulójára emlékező Gárdonyi-Bródy-év ünnepélyes megnyitója.

A megnyitó záró programjának a helyszíne a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum I. emelet 213. terme.

Könyvtári program:

17.00: a Gárdonyi-kuckó és a megírásra váró Nagy könyv átadása

17.10: Kerekasztal-konferencia: Az irodalmi kultusz és a kanonizáció formációi

Diskurzusindító előadók: Dr. Pap József, Dr. Szentesi Zsolt, Sz. Király Júlia, Dr. Kusper Judit

A megnyitó részletes programja itt olvasható.

 

Országos esszé- és tanulmányíró pályázat - Pályázati felhívás főiskolások és egyetemisták részére

Az Eszterházy Károly Főiskola Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete országos esszé- és tanulmányíró pályázatot hirdet főiskolásoknak és egyetemistáknak a 2013-ban, Gárdonyi Géza és Bródy Sándor születésének 150. évfordulóján megrendezésre kerülő Emlékév alkalmából.

Pályázni lehet 8-10 oldalas (A/4) tanulmánnyal vagy maximum 5 oldalas esszével, akár az alább ajánlott témák közül választva, akár egy szabadon választott, Gárdonyi Géza vagy Bródy Sándor művét / műveit tárgyaló írással.

Ajánlott témák:

  • Női szerepek és hangok Gárdonyi és Bródy műveiben
  • A művészet mint metafora Bródy Sándor műveiben
  • Gárdonyi Géza történelmi regényei

A legjobb pályázatok értékes jutalomban részesülnek, publikálási lehetőséget kapnak.

Beküldési határidő: 2013. május 2.

Beküldési cím: Eszterházy Károly Főiskola, Magyar Irodalomtudományi Tanszék, 3300 Eger, Eszterházy tér 1., vagy gardonyi_emlekev@ektf.hu.

A küldeményen szerepeljen a „Gárdonyi 150” és az „Esszé, tanulmány” jelige!

 

2012 decemberében több híres magyar mellett Gárdonyi Géza is az égre került

A Magyarországon 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében már kétezernél is több aszteroidát sikerült felfedezni. A Nemzetközi Csillagászati Unió 2012 utolsó napjaiban 8 hazai felfedezésű kisbolygó elnevezését hagyta jóvá.

A (147421) Gárdonyi = 2003 GG elnevezésű égitestet Sárneczky Krisztián fedezte fel 2003. április 1-je hajnalán Piszkés-tetőn. A Virgo csillagképben járó, 20,5 magnitúdós kisbolygót csak két napig sikerült követni, de szerencsére az Arizonában működő Spacewatch program keretében a hónap végén ismét megfigyelték. A halvány égitest így a 2005-ös újrafelfedezés után is magyar kisbolygó maradhatott. Később egy másik amerikai kisbolygókereső program, a NEAT internetes archívumából számos 2000-es és 2002-es pozíciót sikerült kimérni a kisbolygóról. A Naptól 2,9 CsE-re (435 millió km) keringő, azt 4,97 év alatt megkerülő kisbolygó 2007 elején kapta meg sorszámát. A 3-4 km-es kisbolygó Gárdonyi Géza (1863-1922) író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, az MTA tiszteletbeli tagja után kapta nevét, aki történelmi regényei nyomán a századforduló magyar irodalmának népszerűségben máig kiemelkedő alakja. Az író monogramja miatt esett a választás az ideiglenes jelölésében GG betűket tartalmazó aszteroidára.

A teljes hír itt olvasható:  http://hirek.csillagaszat.hu/kisbolygok/20130129-gardonyi-marai-az-egen.html

 

A Szakrészlegben tartja összejöveteleit a Kelet Versműhely

A Kepes György Szakkollégium szervezésében 2012. október 16-án megalakult  főiskolai Versműhely az Irodalomtudomány - Idegen nyelvek Szakrészlegben tartotta meg alakuló ülését.

A versek és prózák írói és olvasói a könyvtár belső termében (Líceum 213. sz.) kedd délutánonként találkozhatnak. A programban műhelybeszélgetések, felolvasások és tematikus előadások is szerepelnek.

A következő összejövetel kezdési időpontja: 2012. november 6. 16.00 óra

 

Szépirodalmi szócikkeket vár a magyar Wikipédia

Irodalmi szócikk-író versenyt hirdet a Wikimédia Magyarország Egyesület.

A versenyben bárki részt vehet, aki november 20-ig új szépirodalmi témájú szócikket hoz létre. Pályázni lehet többek között irodalmi művekről szóló és életrajzi cikkekkel. Az elkészült írásokat négytagú zsűri értékeli teljesség, a szócikk formai állapota, általános hossza, minősége és téma fontossága alapján - közölte az egyesület. A pályázat célja, hogy új szerkesztőket vonjanak be a magyar Wikipédia készítésébe és így növeljék a mindenki számára elérhető emberi tudást.

A fődíj egy Amazon Kindle e-book olvasó, a második és a harmadik helyezett pedig 15 ezer illetve ötezer forintos vásárlási utalványt kap. A verseny részletes kiírása itt megtalálható.

A Wikipédia olyan többnyelvű internetes enciklopédia, amelyet az olvasói írnak, és a tartalmát bárki szabadon felhasználhatja. Első, angol nyelvű változata 2001-ben indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett. Mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik. Magyar változata 2003-ban indult el, jelenleg közel 230 ezer szócikkével a második legnagyobb magyar lexikon. Az oldalt egy nonprofit alapítvány üzemelteti, amely adományokból tartja fenn magát.

(MTI, HVG)

Forrás: http://www.litera.hu/hirek/szepirodalmi-szocikkeket-var-a-magyar-wikipedia

 

Megjelent az Eger Journal of American Studies 13. száma

Az Eszterházy Károly Főiskola Amerikanisztika Tanszéke gondozásában megjelent az Eger Journal of American Studies 13. száma. A Vadon Lehel által szerkesztett különszám a debreceni egyetem Észak-amerikai Tanszékének professzorát, főiskolánk vendégoktatóját, Virágos Zsoltot köszönti.

A kötetben közölt tanulmányok az amerikai irodalom történetével foglalkoznak a kezdeti évtizedektől Poe, Henry James és Ralph Ellison írásain át a kortárs szerzők bemutatásáig. Történettudományi tanulmányok és könyvkritikák is olvashatók a gyűjteményben, a szerzők közül többen az egri Amerikanisztika Tanszék oktatói.

A különszám értékes része, a Virágos Zsolt tanár úr munkásságát összefoglaló fényképes életrajz és bibliográfia Vadon Lehel munkája.

 

Egerben volt a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Országos Vándorgyűlése

A Társaság idén augusztus végén Egerben megrendezett vándorgyűlésén a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Irodalomtudományi szakrészlegét Gál Tibor és Kun Zsuzsanna képviselte, akik tagjai is a Társaság Heves Megyei Tagozatának.

A szakmai fórum megnyitóján kapta meg a Heves Megyei Tagozat megszervezője, elnöke Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész a Toldy Ferencről elnevezett társasági kitüntetést. Ezúton is szeretettel gratulálunk a díjhoz.

Az Egerhez kötődő Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Kálnoky László munkásságát méltató vándorgyűlés előadói között volt az EKF Magyar Irodalomtudományi Tanszék főiskolai docense Dr. Kusper Judit. Nagy sikerű előadásában Bródy Sándor Rembrandt c. „novellafüzérét” ismertette.

2013 Gárdonyi-év. Ennek keretében 18 kötetes sorozat kiadására vállalkozik a Kossuth Kiadó. A  hírt Diószegi Endre jelentette be a vándorgyűlésen. Ajánljuk mindenki figyelmébe a ritkaságokat is tartalmazó sorozatot, melynek első kötete már kapható.

Az emlékévhez kapcsolódott Szalainé Király Júlia irodalomtörténész, tudományos titkár bejelentése. A közreműködésével létrejött, jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeumban megtekinthető Gárdonyi-kiállítás hamarosan Egerbe érkezik. A későbbiekben erről részletes mi is hírt adunk.

A vándorgyűlésen egészségi állapota miatt nem tudott részt venni Dr. Nagy Sándor főiskolai tanár, az EKF Magyar Irodalomtudományi Tanszék volt tanszékvezetője. A szakmai fórum küldöttsége, köztük Dr. Sipos Lajos, Dr. Kozma Dezső és Dr. Cs. Varga István meglátogatta őt egri otthonában.

A vándorgyűlésről írt beszámoló végén szeretnénk felhívni a figyelmet a Heves Megyei Tagozat programjaira, melyek nyilvánosak és ingyenesek. A rendezvényekről részletesen a Programajánlónkban olvashatnak.

 

Évfordulók

Idén ünnepeljük Gárdonyi Géza (születési neve Ziegler Géza) és Bródy Sándor születésének 150. évfordulóját

 

(Gárdony-Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. – Eger, 1922. október 30.)

Számos kis és nagyepikai műfajban alkotott maradandót a mindössze 59 évet élt prózaíró, újságíró, lírikus, aki Egerben telepedett le édesanyjával 1897-ben. Itt írta meg a máig legnépszerűbb művét, az egri vár török ostromát feldolgozó Egri csillagok című történelmi regényt.

Az eddig is számos nyelven megjelent mű eszperantó kiadása 2012.10.27.-én került bemutatásra az egri Dobó István Vármúzeum Dobó-bástya konferenciatermében.

Életrajza és munkássága bővebben az író dédunokája által üzemeltetett honlapon: http://www.gardonyigeza.hu/

A kép forrása és bővebben munkásságáról: http://cultura.hu/kultura/gardonyitol-mindent/

A Startlap tematikus lapja: http://gardonyigeza.lap.hu/

Az Egri csillagok című regény 2013-tól már törökül is olvasható. A török nyelvű kiadás megjelenéséről részletesen itt olvashat.

Életnagyságú Gárdonyi-szobrot emeltek augusztus 3-án Gárdonyban, az eseményről részletesen.

A Tokaji Írótáborban  2013. augusztus 16-án felavatták Makoldi Sándor Gyula Gárdonyi Géza emlékére  készített emléktábláját, a laudációt Ködöböcz Gábor, az EKF Magyar Irodalomtudományi Tanszék docense tartotta. Az esemény képei itt tekinthetők meg.

2013. szeptember 26-28. között az Eszterházy Károly Főiskola adott otthont az országos Gárdonyi-Bródy-emlékkonferenciának. A háromnapos tanácskozásról részletesen itt olvashat.

A Gárdonyi Emlékév honlapja tájékoztat az emlékév valamennyi eseményéről.      

                                                                                                                                      

 

 

(Eger, 1863. július 23. (?) –  Budapest, 1924. augusztus 12. )

Bródy Sándor életrajza

Munkássága bővebben : http://www.literatura.hu/irok/real/brody.htm

A kép forrása: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/7/7d/Brody_Sandor_2.jpg

Emléktábla-avatás Egerben - az író, publicista születésének 150. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak 2013. május 11-én az irodalmár szülővárosában, Egerben, a nevét viselő könyvtár épületében. Az eseményről részletesen itt olvashat.

Bródy Sándor emléknap Egerben, 2013. június 28-án, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és a MIT Heves Megyei Tagozata szervezésében. Az emléknap részletes programja itt található.

 

 Száz éve született Kálnoky László

(Eger, 1912. szeptember 5. – Budakeszi, 1985. július 30.)

 

Kálnoky László

Kálnoky László életrajza és munkássága

A Kálnoky-centenárium megünneplése Egerben

Kálnoky-terem avatása

Kálnoky-termet avatott a Magyar Irodalomtörténeti Társaság az Egerben megrendezett vándorgyűlés második napján, 2012. augusztus 25.-én, szombaton. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (BSK) Helyismereti Gyűjteményének helyet adó terem viseli e megtisztelő nevet.

Az avatáson részt vett Kálnoky László özvegye, és átadott Tőzsér Istvánné Géczi Andreának a BSK igazgató asszonyának megőrzésre a férje örökségéből származó emléktárgyakat: Kálnoky László édesanyja Kállay-címeres csészéjét és kiskanalát. A teremavató beszédet Dr. Ferencz Győző egyetemi docens tartotta.

Emléktábla-avatás és városi emlékünnepség

Eger Megyei Jogú Város és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Heves Megyei Tagozata szervezésében 2012. 09. 04.-én került sor az ünnepi eseményekre. A Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban Habis László, Eger MJV polgármestere avatta fel az emléktáblát.

A Városháza dísztermében kora délután megrendezett emlékünnepségen a köszöntőt követő műsorban közreműködött Dudás Anna, az EKF Ének-zene Tanszék főiskolai docense is.  

Programajánló

"Gárdonyi Géza arcai" - Emlékkoncert  az író tiszteletére

Helyszín: EKF, Líceum Kápolna

Időpont: 2013. október 17. 18.00

A koncert részletes programja az EKF portálján.

 

Országos Gárdonyi Emléknapok Egerben

A Dobó István Vármúzeum 2013. októberi rendezvénysorozatának részletes programja itt olvasható.

 

Az emlékezetünkben élő Gárdonyi - Tudományos konferencia Gárdonyi Gézáról

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Kálnoky László Irodalmi és Művészeti Egyesület, valamint az Agria folyóirat szeretettel vár minden érdeklődőt 2013. október 9-én, szerdán 14.00-tól
Az emlékezetünkben élő Gárdonyi c. tudományos konferenciára.

Helyszín: EKMK Bartakovics Béla Közösségi Ház díszterme
Fővédnök: Homa János, a Gárdonyi Géza Emlékév kurátora
A konferencia levezetőelnöke: Dr. Ködöböcz Gábor, az Agria főszerkesztője, a Kálnoky László Egyesület elnöke, az EKF docense.

A konferencián Dr. Kusper Judit irodalomtörténész, az EKF docense is előadást tart, előadásának címe: Gárdonyi Géza és a receptív emlékezet.  A részletes program itt olvasható.A részletes program itt olvasható.

 

Gárdonyi irodalmi fesztivál

Időpont: 2013. augusztus 8-11.

Helyszín: Eger

A rendezvényről több információt itt találhatnak.

 

"Születtem Egerben, amire büszke vagyok" - Bródy Sándor munkásságát bemutató kiállítás ünnepélyes megnyitója

Időpont:  2013. június 28. 16.00

Helyszín: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Galériája

A rendezvényről több információt itt találhatnak.

 

Olvassuk együtt Bródy Sándor művét, a Rembrandtot - az író születésének 150. évfordulója alkalmából

Időpont: 2013. június 28. 12.00-17.00

Helyszín: Érsekkerti Múzsák Ligete, Bródy Sándor és Gárdonyi Géza szobránál

Az olvasást Alexander Brody, Eger díszpolgára, az író unokája kezdi.
A program az Eszterházy Károly Főiskola Magyar Irodalomtudományi Tanszék szervezésében jött létre.

 

Bródy Sándor öröksége és az egri irodalmi hagyomány
Emléknap az író születésének 150. évfordulójára

A 2013. június 28-án, pénteken, a MIT Heves Megyei Tagozata és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezésében megrendezésre kerülő emléknap meghívója és a részletes program itt olvasható.

 

Verskoncert

Időpont: 2013.06.27. 19.00

Helyszín: Eszterházy Károly Főiskola, Líceum 1. emelet, Díszterem

A 34. Kaláka Fesztivál  részletes programja itt olvasható.

 

84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok Egerben

(2013. június. 6-8. 10-18 óráig)

A meghívó és a részletes program itt olvasható.

 

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

(2013. április 18-21.)

Az immáron 20. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A Fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, új, korszerű kiállítóterekkel várja látogatóit.

A 2013-as Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Olaszország és díszvendég-írója Michel Houellebecq.

A könyvfesztivál honlapja.

 

Dr. Sipos Lajos előadása a Költészet Napja alkalmából

1964 óta minden évben József Attila születésnapján, azaz április 11-én ünnepeljük a költészet napját. A jeles alkalom kapcsán Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, emeritus professzor, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tiszteletbeli elnöke tart előadást Egerben 2013. április 8-án, hétfőn 16 órától a Bródy Sándor Könyvtárban.

A rendezvény házigazdája Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész, a MIT Heves Megyei Tagozat elnöke.

A rendezvényről több információt itt találhatnak.

 

Időszaki kiállítás Gárdonyi Gézáról az Agria Plázában

A Dobó István Vármúzeum és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közösen készített kiállítást "A láthatatlan ember arcai" címmel Gárdonyi Gézáról.

A tárlat 2013. március 16-tól április 21-ig az Agria Plázában tekinthető meg.

A teljes hír itt olvasható.

 

Irodalmi előadássorozat az egri Forrásban

Kikelet...

 

Könyvkiállítás az Agria Universitas Egyesület székházában

„Magyar irodalom német nyelven” címmel nyílik kiállítás 2013.02.08-án 11 órakor az Agria Universitas Egyesület Kertész utca 3. alatti székházában. Az Ehingeni Könyvtár jelen kiállítása 200, főként régebbi korok és a kortárs magyar irodalom remekeiből válogatott kiadványt vonultat fel.

A tárlat 2013. március 22-ig tekinthető meg.

Forrás: Heves Megyei Hírlap, 2013. február 8. p. 13.

Az Ehingeni Könyvtárról több információ itt olvasható.

 

Kiállítás Gárdonyi Gézáról a Dobó István Vármúzeumban

(2012. október 17 - 2013. február 24.)

 Korábban, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság egri Országos Vándorgyűlése kapcsán már hírt adtunk a Budapesten megtekinthető Gárdonyi-kiállításról, amit 2011. novemberében a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Dobó István Vármúzeum közösen készített „A láthatatlan ember arcai” címmel Gárdonyi Gézáról.

A kiállítás most Egerbe költözött. Az író halálának 90. évfordulója tiszteletére nyílt meg a Gótikus Püspöki Palota földszinti kiállítótermeiben 2012. október 17-én, Az Egri Vár Napján.

2013-ban, a Gárdonyi Emlékévben, amikor Gárdonyi születésének 150 éves évfordulóját ünnepeljük, a tárlat és Gárdonyi országos vándorútra indul Balassagyarmatra, Agárdra, Balatonfüredre, és Székesfehérvárra.

A teljes hír itt olvasható.

 

Humor és szeretet Gárdonyi Géza színműveiben

(az író halálának 90. évfordulójára)

Előadás 2012. október 24.-én 17.00 órakor az EKMK Bartakovics Béla Közösségi Házban

 

A „Groteszk az irodalomban” c. előadássorozat keretében megrendezésre kerülő programra a belépés ingyenes.

A téma előadója: Beke Sándor rendező, színházigazgató.

 

A teljes hír itt olvasható: http://ekmk.eu/event/2012/10/24/day

 

 

 

Nagy Sándor gyűjtemény

A gyűjtemény rövid története

 

A gyűjtemény névadója, a könyvek volt tulajdonosa, Dr. Nagy Sándor – írói nevén E. Nagy Sándor – az Eszterházy Károly Főiskola nyugalmazott főiskolai tanára. Több ezer darab könyvből- és folyóiratból álló magánkönyvtárának tudományos szempontból is értékes kötetei 2005 tavaszán kerültek az Eszterházy Károly Főiskola Könyvtárának tulajdonába. A gyűjtemény az Irodalomtudományi Könyvtárban nyert elhelyezést.

 

Dr. Nagy Sándor – életrajz

Dr Nagy Sándor

 

Dr. Nagy Sándor 1936. január 13.-án született Egerben. Általános-és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. Érettségi után továbbtanult az egri főiskolán, ahol 1958-ban magyar-orosz szakos általános iskolai tanári képesítést szerzett. Tanulmányait az ELTE magyar-orosz szakán kiegészítő képzés keretében folytatta, és ott kapott 1959-ben középiskolai tanári diplomát. A családi kötődések, és a szülőváros szeretete visszahozta Egerbe, ahol letelepedett, családot alapított. Házasságából két lánya született, s nekik köszönhetően több unokával gyarapodott a család.

 
A ma is Egerben élő irodalomtörténész pedagógusi pályáját általános iskolai tanárként kezdte, majd 45 évig a tanárképzésben tevékenykedett. Az egri főiskola gyakorló iskolájában eltöltött tanévet követően 1960 szeptemberétől már a főiskola Idegen Nyelvi Lektorátusán oktatott. A nem szakos hallgatók orosz nyelvi képzésében három évig vett részt. 1963-ban átkerült az Irodalomtudományi Tanszékre, ahol nyugdíjazásáig, 1996-ig, s azt követően még óraadóként 2005-ig tevékenykedett a magyar szakos tanárjelöltek képzésében.

 

Tudományos pálya

 

Pályáját a pedagógusképzésben tanársegédként kezdte. 1965-ben az egyetemi doktori címmegszerzésének évében adjunktusi, majd 1974-ben docensi kinevezéssel ismerték el tudományos és oktató munkáját. 1972-ben kinevezték tanszékvezetőnek az Irodalomtudományi Tanszék élére, és e minőségében tevékenykedett 1980-ig. Munkásságának fontos állomása volt a Magyar Tudományos Akadémián 1984-ben megvédett kandidátusi értekezés. A tudományos fokozat megszerzését követő évben főiskolai tanárrá nevezték ki. 1990-től ismét tanszékvezetői megbízatást kapott. A főiskola képzési struktúrájában végrehajtott változtatás, az intézetek felállítása kihatással volt pályafutására. 1991-ben megbízták a felállított új intézet irányításával is. Vezetői megbízatása 1995-ig tartott. Nyugdíjba menetele, 1996 után is folytatta pedagógusi pályáját, óraadóként 2005-ig vett részt a tanárképzésben.


Tanította az első éves tanárjelölteket, bevezette őket az irodalomtudomány alapjaiba. A felsőbb évfolyamos hallgatókat az 1849-1945 közötti időszak irodalomtörténetére oktatta. A korszak drámairodalmát speciális kollégium keretében ismertette meg diákjával. Több ezer tanítványa szakmai munkáját, fejlődését nagy empátiával irányította.


Orosz és német nyelven beszél. Kutatási területe a XX. század első felének magyar prózairodalma. Tudományos tevékenységének középpontjában az egri kötődésű írók - Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Remenyik Zsigmond - életútjának, írói munkásságának kutatása állt. Doktori dolgozatának címe: Gárdonyi Géza útja 1901-ig. Kandidátusi értekezése Bűntudattól a szocializmusig címmel íródott, melyben Remenyik Zsigmond és a modern magyar irodalom kapcsolatát vizsgálta. Az 1980-as évektől kutatásainak középpontjában a 20. századi magyar pikareszk regény állt. Tudományos munkásságának jelentőségét könyvei, továbbá külföldön és Magyarországon jelentős számban megjelent publikációi mutatják.


Oktatói és közéleti munkásságát több alkalommal elismerte munkahelye, lakóhelye Eger, és Heves megye vezetése is.

 

Kitüntetései: Megye Művelődésügyéért - 1972; Heves megye Tanácsának Művészeti Díja - 1974; Oktatásügy Kiváló Dolgozója - 1976; Szocialista Kultúráért - 1979; Kiváló Munkáért - 1988; Eszterházy Károly Főiskola Pro Academia Paedagogica Agriensi díja - 1989; Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Irodalmi Nívódíja – 1996; .

A neves egri pedagógus pályafutása során több tudományos társaság munkájában vett részt. A Nemzetközi Magyar Filológiai Társaságnak a megalakulásától tagja. A Magyar Irodalomtörténeti Társaságban 1991-től vállalt szerepet, a Heves Megyei Tagozatnak 1991-1996 között elnöke is volt.
 

Jelentős tudományos közéleti tevékenységet is végzett. Szerkesztő bizottsági tag volt a Hevesi Szemle c. lapnál annak megszűnéséig, továbbá az Irodalomtörténet c. szakfolyóiratnál 1985-1990 között.

 

Eger város megbecsült polgára, jelzi ezt 2001-ben a régi múltú Fertálymesteri Testületbe történő megválasztása is. E megtiszteltetés egy-egy városrész – hóstya – egy évig tartó képviseletére hatalmazza fel a megválasztott személyt, aki megbízatása lejárta után a testület örökös tagja marad.

 

Könyvei:

Remenyik Zsigmond. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1973. (Kortársaink).
Szovjet irodalom. Budapest : Tankönyvkiadó, 1973. (Főiskolai jegyzet).
Szöveggyűjtemény a Szovjet irodalom című főiskolai jegyzethez. Budapest : Tankönyvkiadó, 1973.
Eszmék és formák Remenyik Zsigmond írói világában. Budapest : Magvető, 1988.
Gárdonyi közelében : tanulmányok. Eger : Dobó István Vármúzeum, 2000. (Studia Agriensia ; 21.)

 

A Nagy Sándor-gyűjtemény

 

Az értékes állomány elsősorban a főiskolán fél évszázada működő magyar szakos tanárképzést segíti. A gyűjteményt kizárólagosan magyar nyelvű könyvek alkotják. Megjelenési idejük a XX. sz. elejétől az 1990-es évekig terjed. A dokumentumok típusát vizsgálva többségében monográfiák, tanulmánykötetek, életrajzok, negyed részük szépirodalom.


A gyűjtemény tematikailag változatos képet mutat. Az állomány több mint 70 %-a irodalomtudomány, melynek több mint fele a magyar irodalom történetét feldolgozó szakkönyv. Megközelítőleg 70 kötet a társadalomtudomány különböző ágaival, filozófiával, történelemmel és művészettel foglalkozik. A szépirodalmi művek harmada világirodalom. A magyar irodalom képviselőinek alkotásai között több értékes, és hazánkban, kis példányszámban fellelhető határon túli irodalmat reprezentáló kötet növeli a gyűjtemény értékét.

 

A Nagy Sándor-gyűjteményt különgyűjteményként kezeljük, exlibrissel láttuk el. A kötetek elhelyezésénél a könyvtár által alkalmazott ETO-alapú szakrend szerinti besorolást alkalmaztuk, így a gyűjtemény szervesen beépült a meglévő állományba.

 

A gyűjtemény használata

 

Az értékes gyűjteményt a Könyvtár igyekszik az olvasók rendelkezésére bocsátani. A könyvek részletes bibliográfiai adatait megtalálhatják a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum elektronikus CORVINA katalógusában. A gyűjtemény darabjai kölcsönözhetők, helyben használhatók, és könyvtárközi kölcsönzéssel is hozzáférhetők.

Oktatási segédletek a könyvtárhasználati ismeretek oktatásához

Ebben a menüpontban olyan anyagokat gyűjtünk össze, amelyeket a könyvtár munkatársai könyvtárbemutatók, adatbázistréningek stb. oktatása során használtak fel.

2015

Könyvtári ismeretek közgazdasági képzésben résztvevő hallgatóknak a Tanulás- és kutatásmódszertan c. tantárgyhoz (Tamásné Fekete Adrienn, 2015. október)

Prezentáció: 2015_könyvtari_ismeretek_kozgazdaszoknak

A felsőoktatási könyvtár szolgáltatási sajátosságai - az EKF könyvtára (Tamásné Fekete Adrienn, 2015. október)

Prezentáció: A_felsooktatasi_konyvtar_sajatossagai

Pedagógiai információforrások, adatbázisok (Gál Tibor, 2015. március 4.)

Prezentáció: 2015_pedagogiai_informacioforrasok_adatbazisok

2014

Könyvtári ismeretek alapképzésben résztvevő hallgatóknak (Tamásné Fekete Adrienn, 2014. október 21.)

Prezentáció: 2014_ Könyvtári ismeretek alapképzésben résztvevő hallgatóknak

Könyvtári ismeretek magyar szakos hallgatóknak (Kun Zsuzsanna, 2014. szeptember)

Prezentáció: 2014_Könyvtárismeret magyar szakosoknak

Adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán (Gál Tibor, 2014. szeptember 30.)

Prezentáció: 2014_Adatbázisok a főiskolán

A Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum (könyvtárbemutató a Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatóinak, Gál Tibor, 2014. szeptember 12.)

Prezentáció: 2014_Tittel Pál Könyvtár bemutatása

Tudományról és emberről - harmónikus fejlődésről és személyiségről (andragógia szakos hallgatók Tudásgazdaság c. kurzusához, Tamásné Fekete Adrienn, 2014. április)

Prezentáció: Tudomanyrol_es_emberrol_andragogusoknak

Könyvtári ismeretek közgazdasági képzésben résztvevő hallgatóknak a Tanulás- és kutatásmódszertan  című tantárgyhoz (Tamásné Fekete Adrienn, 2014. február 25.)

Prezentáció: 2014_februar_Tanulas_es_kutatasmodszertan

2013

Szolgáltatásmenedzsment (2013. nov. 20-i óra, Gál Tibor)

Prezentáció: 2013_1120_szolgaltatasmenedzsment

Tudományról közgazdasági szakosoknak (Tamásné Fekete Adrienn)

Prezentáció: tudományról _kozgazdaszoknak_2013

Tudománymetria közgazdászoknak (Tamásné Fekete Adrienn)

Prezentáció: tudomanymetria_kozgazdaszoknak_2013

Az Egri Hittudományi Főiskola könyvtára - könyvtárbemutató kulturális örökség szakos hallgatóknak (Gál Tibor, 2013. október 2.)

Prezentáció: eloadas_a_szeminariumban_2013_10_02

A Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum bemutatása (adatbázisok, Eklektika tudásportál, Corvina-katalógus) (a Neveléstudományi Doktori Iskola doktoranduszainak, Gál Tibor, 2013. szeptember 6)

Prezentáció: 2013_szeptember_6_nevelestudomanyi_doktori_iskola

Könyvtári ismeretek magyar szakos hallgatóknak (Kun Zsuzsanna, 2013)
 
Prezentáció: 2013_szept_konyvtarismeret_magyar_szakosoknak

2012

Országos Könyvtárügyi Konferencia (OSZK, 2012. november 22-23.) (Tamásné Fekete Adrienn)

Prezentáció: tamasne_2012_november

IKT-eszközök a könyvtárban (Gál Tibor, 2012. november 21.)

Prezentáció: ikt_a_konyvtarakban (pdf)

E-könyvtári ismeretek 12. évfolyamos diákoknak (Kun Zsuzsanna, 2012. december 4.)

Prezentáció: kutatasmodszertan_e-konyvtarak_12. evfolyam (ppt)

Könyvtári ismeretek alapképzésben résztvevő hallgatóknak (Tamásné Fekete Adrienn)

Prezentáció: tamasne_alapkepzesre

Könyvtári ismeretek magyar szakos hallgatóknak (Kun Zsuzsanna, 2012)

Prezentáció: 2012_szept_konyvtarismeret_magyar_szakosoknak
 
 
 
CsatolmányMéret
2015_konyvtari_ismeretek_kozgazdaszoknak.pdf2.43 MB
2015_a_felsooktatasi_konyvtar_sajatossagai.pdf344.24 kB
2015_pedagogiai_informacioforrasok_adatbazisok.pdf5.31 MB
2014_konyvtari_ismeretek_alapkepzesben_resztvevo_hallgatoknak.pdf416.47 kB
2014_konyvtarismeret_magyar_szakosoknak.pdf13.89 MB
2014_adatbazisok_a_foiskolan.pdf9.64 MB
2014_tittel_pal_konyvtar_bemutatasa.pdf3.96 MB
tudomanyrol_es_emberrol_andragogusoknak.pdf669.8 kB
2014_februar_tanulas_es_kutatasmodszertan.pdf2.42 MB
2013_1120_szolgaltatasmenedzsment.pdf998.49 kB
tudomanyrol_kozgazdaszoknak_2013.pdf2.52 MB
tudomanymetria_kozgadaszoknak_2013.pdf801.46 kB
eloadas_a_szeminariumban_2013_10_02.pdf5.64 MB
2013_szeptember_6_nevelestudomanyi_doktori_iskola.pdf2.41 MB
2013_szept_konyvtarismeret_magyar_szakosoknak.pdf15.21 MB
tamasne_2012_november.pdf607.61 kB
ikt_a_konyvtarakban.pdf5.51 MB
kutatasmodszertan_e-konyvtarak_12._evfolyam.ppt33.88 MB
tamasne_alapkepzesre.pps1.18 MB
2012_szept_konyvtarismeret_magyar_szakosoknak.pdf29.25 MB

Szövegértési feladatok

A szövegértési foglalkozások témaköréhez az alábbi segédanyagokat ajánljuk szíves figyelmükbe:

Bemeneti mérés - elemzés

Igényfelmérés - tanulói

Igényfelmérés - felnőtt

Igényfelmérés - elemzés

Kimeneti mérés