Médiatár

Munkatársak  


Kovács Attila (kattila@ektf.hu), Kis-Tóthné Tóbik Krisztina 


Elérhetőség
Líceum, 115-ös terem
Tel.: 36/520-400 (2161)  
Nyitva tartás
Hétfőtől péntekig: 7.30 - 18 óra.
A nyitvatartás a szorgalmi időszakra vonatkozik, az  ettől eltérő nyitvatartási rendről a könyvtári hírekben tájékozódhat.

Gyűjtemény


Különgyűjtemény

A gyűjtemény névadója Kakuk Jenő (1949–1993), az Eszterházy Károly Főiskola Közművelődés Tanszékének egykori tanára. A különgyűjtemény kb. 135 kötetből álló, a filmművészet témakörével foglalkozó szakkönyv. Az állományt különgyűjteményként kezeljük, exlibrissel láttuk el. A kötetek elhelyezésénél a könyvtár által alkalmazott ETO-alapú szakrend szerinti besorolást alkalmaztuk. Az állomány helyben használható.

Szolgáltatások
Kölcsönzés, helyben használat, tájékoztatás, filmnézés, zenehallgatás, számítógépes szolgáltatások. Beiratkozás és késedelmi díjak befizetése a 113-as könyvtári teremben történik. A zenei és filmművészeti folyóiratok a Folyóirattárban tekinthetők meg.

Számítógépes szolgáltatások
A részlegen nyolc médiaeditáló kabinet üzemel. A kabinetek mindegyike laptoppal, monitorral, hanglemezlejátszóval, digitális rajztáblával, DVD-lejátszóval és kazettás magnódeck-kel felszerelt. Igénybe vehető szolgáltatások: kép- és hangszerkesztés, filmszerkesztés, digitalizálás, multimédiás CD- és DVD-ROM-ok használata.
Egy számítógép könyvtári információkeresésre használható (könyvtári katalógus, adatbázisok stb.).
A nyolc munkaállomás egyike egy speciális, a vakok és gyengénlátók, valamint a hallássérültek által is használható. A különleges kialakítású hardverelemek között megtalálható az ún. Braille-billentyűzet, amely a beépített hangszóró segítségével fel is olvassa az éppen leütött billentyű funkcióját, nevét, valamint a vakolvasást is segíti a rajta elhelyezkedő Braille pontok megfelelő mozgatásával. Szintén a gyengénlátók hívhatják segítségül az olvasómonitort, amelynek segítségével a speciális lencse alá helyezett szöveg vagy kép akár 16x nagyítással is megjeleníthető a hozzá kapcsolt képernyőn. A nagyítás mértéke és a „tárgyasztal” természetesen finom részletességgel állítható. Továbbá a Médiatárban kiépítésre került egy induktív hurkos erősítő rendszer, melynek lényege, hogy egy előadás alkalmával az előadó egy hordozható nyakkendő mikrofonba beszél, akinek a hangját így egy erősítős fejhallgató segítségével hangosabban hallja hallássérült embertársunk.

Nem csak hardveres, hanem szoftveres oldalról is ki lett egészítve ez a számítógép: kapott egy képernyő-felolvasó szoftvert is a rendszer, amely segítségével bármilyen, a képernyőn megjelenő tartalmat meg tud hallgatni a vak vagy gyengénlátó használó.
 

Első oktatási óra Médiatárunkban

A Főiskola nagyszabású revitalizációja során Médiatárunk nemcsak növekedett, de új funkcióval is bővült.

Ezek után már közvetlenül is részesei vagyunk az oktatásnak, hisz órákat is tarthatnak az oktatók nálunk.

Erre élő példaként egy hallgatói csoport érkezett, akik a Kórusirodalom I. szabadon választható tárgy keretein belül egy kis zenehallgatáson vettek részt Dr. Kis Katalin tanárnő vezetésével!

CsatolmányMéret
dsc09469.jpg155.1 kB
dsc09470.jpg154.27 kB
dsc09471.jpg166.94 kB
dsc09473.jpg131.91 kB