*EBSCO Discovery Service

Adatbázisok – egy másik dimenzióból (EBSCO Discovery Service)

A tavalyi teszidőszak után 2016-ban már előfizetéssel érhető el az EDS a főiskolán. Az EDS multikereső segítségével egyetlen keresőfelületről használhatjuk a könyvtár összes előfizetett elektronikus forrását (12 tudományos adatbázis mintegy 30 ezres folyóiratállománya, amelyek jelentős része lektorált, magas impakt faktorú forrás, illetve több mint 17 ezer folyóirat teljes szöveggel is elérhető, valamint az EBSCO eBooks 130 ezer kötete), de ezen kívül több értékes és megbízható Open Access adatbázisban is keres.

Az EDS az EBSCO könnyen kezelhető, logikus felületét használja. A keresőfelület magyar nyelven is elérhető, az egyszerű vagy összetett keresés során kapott találatok menthetők, nyomtathatók, e-mailben küldhetők. Az EDS közvetíti az adatbázisok több olyan szolgáltatását, amelyek a kutatáshoz nélkülözhetetlenek: pl. téma- és folyóirat-figyelés, hivatkozások keresése. A felhasználók munkáját angol nyelvű útmutatók segítik.

Az EDS az adatbázisokhoz hasonlóan csak a főiskolai IP-tartományon belül érhető el (az otthoni elérésről itt találnak hasznos tudnivalókat).

Útmutatók: 

Angol nyelvű videó az EDS-ről

EBSCO Discovery Service User Guide

Jan Luprich (EDS) magyar nyelvű előadása a Videotoriumban

AZ EDS-ben elérhető adatbázisok e-könyveinek és e-folyóiratainak adatait a Full Text Finder-ben is kereshetjük. A Full Text Finder elsősorban akkor hasznos, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy adott folyóirat elérhető-e az EDS segítségével valamelyik előfizetett adatbázisban. Ennek útmutatója.