Évfordulók

Idén ünnepeljük Gárdonyi Géza (születési neve Ziegler Géza) és Bródy Sándor születésének 150. évfordulóját

 

(Gárdony-Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. – Eger, 1922. október 30.)

Számos kis és nagyepikai műfajban alkotott maradandót a mindössze 59 évet élt prózaíró, újságíró, lírikus, aki Egerben telepedett le édesanyjával 1897-ben. Itt írta meg a máig legnépszerűbb művét, az egri vár török ostromát feldolgozó Egri csillagok című történelmi regényt.

Az eddig is számos nyelven megjelent mű eszperantó kiadása 2012.10.27.-én került bemutatásra az egri Dobó István Vármúzeum Dobó-bástya konferenciatermében.

Életrajza és munkássága bővebben az író dédunokája által üzemeltetett honlapon: http://www.gardonyigeza.hu/

A kép forrása és bővebben munkásságáról: http://cultura.hu/kultura/gardonyitol-mindent/

A Startlap tematikus lapja: http://gardonyigeza.lap.hu/

Az Egri csillagok című regény 2013-tól már törökül is olvasható. A török nyelvű kiadás megjelenéséről részletesen itt olvashat.

Életnagyságú Gárdonyi-szobrot emeltek augusztus 3-án Gárdonyban, az eseményről részletesen.

A Tokaji Írótáborban  2013. augusztus 16-án felavatták Makoldi Sándor Gyula Gárdonyi Géza emlékére  készített emléktábláját, a laudációt Ködöböcz Gábor, az EKF Magyar Irodalomtudományi Tanszék docense tartotta. Az esemény képei itt tekinthetők meg.

2013. szeptember 26-28. között az Eszterházy Károly Főiskola adott otthont az országos Gárdonyi-Bródy-emlékkonferenciának. A háromnapos tanácskozásról részletesen itt olvashat.

A Gárdonyi Emlékév honlapja tájékoztat az emlékév valamennyi eseményéről.      

                                                                                                                                      

 

 

(Eger, 1863. július 23. (?) –  Budapest, 1924. augusztus 12. )

Bródy Sándor életrajza

Munkássága bővebben : http://www.literatura.hu/irok/real/brody.htm

A kép forrása: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/7/7d/Brody_Sandor_2.jpg

Emléktábla-avatás Egerben - az író, publicista születésének 150. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak 2013. május 11-én az irodalmár szülővárosában, Egerben, a nevét viselő könyvtár épületében. Az eseményről részletesen itt olvashat.

Bródy Sándor emléknap Egerben, 2013. június 28-án, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és a MIT Heves Megyei Tagozata szervezésében. Az emléknap részletes programja itt található.

 

 Száz éve született Kálnoky László

(Eger, 1912. szeptember 5. – Budakeszi, 1985. július 30.)

 

Kálnoky László

Kálnoky László életrajza és munkássága

A Kálnoky-centenárium megünneplése Egerben

Kálnoky-terem avatása

Kálnoky-termet avatott a Magyar Irodalomtörténeti Társaság az Egerben megrendezett vándorgyűlés második napján, 2012. augusztus 25.-én, szombaton. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (BSK) Helyismereti Gyűjteményének helyet adó terem viseli e megtisztelő nevet.

Az avatáson részt vett Kálnoky László özvegye, és átadott Tőzsér Istvánné Géczi Andreának a BSK igazgató asszonyának megőrzésre a férje örökségéből származó emléktárgyakat: Kálnoky László édesanyja Kállay-címeres csészéjét és kiskanalát. A teremavató beszédet Dr. Ferencz Győző egyetemi docens tartotta.

Emléktábla-avatás és városi emlékünnepség

Eger Megyei Jogú Város és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Heves Megyei Tagozata szervezésében 2012. 09. 04.-én került sor az ünnepi eseményekre. A Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban Habis László, Eger MJV polgármestere avatta fel az emléktáblát.

A Városháza dísztermében kora délután megrendezett emlékünnepségen a köszöntőt követő műsorban közreműködött Dudás Anna, az EKF Ének-zene Tanszék főiskolai docense is.