Hírek, események

Konferencia a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum irodalmi szakrészlegében

2014. november 13-án 9.00 órai kezdettel  "Történelmi regény és emlékezet - Kemény Zsigmondtól napjainkig" c. konferenciára várják a szervezők a téma iránt érdeklődőket.

A szervezők: az EKF Magyar Irodalomtudományi Tanszék, társszervező: Magyar Irodalomtörténeti Társaság Heves Megyei Tagozata.

Helyszín: Líceum 213.

A rendezvényről részletesen itt olvashat.

 

Tudományos előadás-sorozat az EKF Könyvtárában:

A változások kora - Nyelvünk és nyelvek a 21. században

Szervező: EKF Magyar Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 2013. november 20. 15.00-16.30

Helyszín: EKF Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Irodalomtudomány, Idegennyelvek szakrészleg (Líceum, I. emelet 213.)

A részletes program itt olvasható.

 

Dr. Szentesi Zsolt új könyvének egri könyvbemutatója az EKF Könyvtárában

Újabb könyve jelent meg Dr. Szentesi Zsoltnak, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék tanszékvezető főiskolai tanárának „Az ismeretlen otthon” címmel. 

A kötetnek beszélgetéssel egybekötött bemutatója lesz Egerben az Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrumban az Irodalomtudományi szakrészlegben (Eger, Eszterházy tér 1. I. emelet 213-as terem) november 20-án 17 órától, melyre tisztelettel és szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A szerzővel Dr. Bednanics Gábor, főiskolai docens beszélget.

Az esemény meghívója itt található.  

 

Kortárs írók Gárdonyi-parafrázisai

Az Eszterházy Károly Főiskola Magyar Irodalomtudományi Tanszéke és Eger városa szeretettel vár minden érdeklődőt 2013. november 18-án, hétfőn délelőtt 10.00 órakor a Gárdonyi-Bródy-emlékév következő programjára, ahol kortárs magyar írók Gárdonyi novelláihoz írt parafrázisait ismerhetik meg.

Meghívott vendégeink: Tóth Krisztina, Csender Levente, Molnár Vilmos

A parafrázisok bemutatása után az alkotókkal beszélgetünk a klasszikus és a kortárs irodalom kapcsolatáról, az olvasás lehetőségeiről. A programon a részvétel ingyenes.

Helyszín: EKF Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Irodalomtudományi Szakrészlege (Líceum, I. 214.)

A rendezvényről részletesen itt olvashat.

 

Emlékkonferencia a 150 éve született Gárdonyi Géza és Bródy Sándor tiszteletére

                 A programsorozat szeptember 26-án, csütörtökön 10.00 órakor kezdődik a Líceum Kápolnájában a megnyitókkal és köszöntőkkel, majd a középiskolásoknak és az egyetemistáknak meghirdetett pályázatok díjkiosztójára kerül sor. Délelőtt plenáris előadásokat hallgathatunk, vitákba, beszélgetésekbe kapcsolódhatunk be, akárcsak délután, a 14.00 órai köszöntőt követően.

Pénteken és szombaton a konferencia szekcióülései zajlanak, ahol a mintegy negyven előadó (akadémikusok, egyetemi, főiskolai tanárok, doktoranduszok és hallgatók) a kortárs Gárdonyi- és Bródy-kutatás számos aspektusával foglalkozik.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A részletes program itt található.

 

Tudományos előadás és könyvbemutató az EKF Könyvtárában: Színházi élet Egerben a 18. században 

Kilián István egri irodalomtörténész, a Miskolci Egyetem professzora tart tudományos előadást Színházi élet Egerben a 18. században címmel 2013. szeptember 10-én du. 16 órakor az Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrumában (A épület 214. terem).

Ezt követően a Szín-Játék-Költészet, Tanulmányok a 80. éves Kilián István tiszteletére című kötetet mutatják be a szerkesztők, Czibula Katalin főiskolai docens és Pintér Márta Zsuzsanna egy. docens, valamint a kiadó képviseletében János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora és Lakatos Attila, a Partium Kiadó igazgatója.

 A helyszínen lehetőség lesz a Partium Kiadó könyveinek megvásárlására is.  Az esemény meghívója itt található.   

 

Gárdonyi-mesenap a Könyvtárban

A mesenap 2013. május 23-án 15.30-tól a Gárdonyi-Bródy-év" programjaként került megrendezésre.

Az eseményről részletesen itt olvashat.

 

Bíró Szabolcs és Muhary Zalán a Gárdonyi-kuckóban

2013. április 26-án, pénteken látogatta meg könyvtárunkat Muhary Zalán (Dr. Maszárovics Zoltán) az Egy tudat esztendő c. kötet szerzője és a művet kiadó Bíró Szabolcs. Mindketten beírással gazdagították a 213. sz. teremben elhelyezett "Nagy Könyv"-et.

A kötet csütörtöki bemutatójáról és a pénteki Líceumi látogatásról részletesen Bíró Szabolcs blogjában olvashat.

 

Kerekasztal-konferencia tanároknak

A „Gárdonyi–Bródy-év” újabb főiskolai rendezvénye, a kerekasztal-konferencia a könyvtár belső termében (Líceum, I. emelet 213.) április 18-án csütörtökön, 16 órakor kezdődik.

A konferencia témája: A történelmi regény a 19-20. század fordulóján és napjainkban.

Diskurzusindító előadók:

 

Dr. Bartók Béla, főiskolai docens, EKF Történelemtudományi Intézet

Dr. Kusper Judit, főiskolai docens, EKF Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

 

Egri Irodalmi Nap a könyvtárban

Az Egri Irodalmi Nap az Eszterházy Károly Főiskola és a Kepes György Szakkolégium szervezésében 2013. április 17-én kerül megrendezésre.

A délelőtti előadásokra 9.00-12.00 között, a délutáni könyvbemutatóra 13 órára a könyvtár belső termébe (Líceum, I. emelet 213.) várják az érdeklődőket.

 

Tolkien-előadás

A könyvtár belső termében (Líceum 213.) április 15-én hétfőn 12 órától J. R. R. Tolkien életéről és műveiről lesz előadás.

Részletek itt olvashatók.

 

A FISZ Konferencia több programjának lesz színhelye a könyvtár

A Fiatal Írók Szövetsége az Eszterházy Károly Főiskolán, részben az Irodalmi Gyűjteményben (Líceum, 213-214) rendezi március 7-8-án konferenciáját.

A részletes program itt olvasható.

 

A Gárdonyi-Bródy-év ünnepélyes megnyitójának könyvtári programja

A Líceum épületében kerül megrendezésre 2013. február 13-án, 15.00 órától a Gárdonyi Géza és Bródy Sándor születésének 150. évfordulójára emlékező Gárdonyi-Bródy-év ünnepélyes megnyitója.

A megnyitó záró programjának a helyszíne a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum I. emelet 213. terme.

Könyvtári program:

17.00: a Gárdonyi-kuckó és a megírásra váró Nagy könyv átadása

17.10: Kerekasztal-konferencia: Az irodalmi kultusz és a kanonizáció formációi

Diskurzusindító előadók: Dr. Pap József, Dr. Szentesi Zsolt, Sz. Király Júlia, Dr. Kusper Judit

A megnyitó részletes programja itt olvasható.

 

Országos esszé- és tanulmányíró pályázat - Pályázati felhívás főiskolások és egyetemisták részére

Az Eszterházy Károly Főiskola Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete országos esszé- és tanulmányíró pályázatot hirdet főiskolásoknak és egyetemistáknak a 2013-ban, Gárdonyi Géza és Bródy Sándor születésének 150. évfordulóján megrendezésre kerülő Emlékév alkalmából.

Pályázni lehet 8-10 oldalas (A/4) tanulmánnyal vagy maximum 5 oldalas esszével, akár az alább ajánlott témák közül választva, akár egy szabadon választott, Gárdonyi Géza vagy Bródy Sándor művét / műveit tárgyaló írással.

Ajánlott témák:

  • Női szerepek és hangok Gárdonyi és Bródy műveiben
  • A művészet mint metafora Bródy Sándor műveiben
  • Gárdonyi Géza történelmi regényei

A legjobb pályázatok értékes jutalomban részesülnek, publikálási lehetőséget kapnak.

Beküldési határidő: 2013. május 2.

Beküldési cím: Eszterházy Károly Főiskola, Magyar Irodalomtudományi Tanszék, 3300 Eger, Eszterházy tér 1., vagy gardonyi_emlekev@ektf.hu.

A küldeményen szerepeljen a „Gárdonyi 150” és az „Esszé, tanulmány” jelige!

 

2012 decemberében több híres magyar mellett Gárdonyi Géza is az égre került

A Magyarországon 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében már kétezernél is több aszteroidát sikerült felfedezni. A Nemzetközi Csillagászati Unió 2012 utolsó napjaiban 8 hazai felfedezésű kisbolygó elnevezését hagyta jóvá.

A (147421) Gárdonyi = 2003 GG elnevezésű égitestet Sárneczky Krisztián fedezte fel 2003. április 1-je hajnalán Piszkés-tetőn. A Virgo csillagképben járó, 20,5 magnitúdós kisbolygót csak két napig sikerült követni, de szerencsére az Arizonában működő Spacewatch program keretében a hónap végén ismét megfigyelték. A halvány égitest így a 2005-ös újrafelfedezés után is magyar kisbolygó maradhatott. Később egy másik amerikai kisbolygókereső program, a NEAT internetes archívumából számos 2000-es és 2002-es pozíciót sikerült kimérni a kisbolygóról. A Naptól 2,9 CsE-re (435 millió km) keringő, azt 4,97 év alatt megkerülő kisbolygó 2007 elején kapta meg sorszámát. A 3-4 km-es kisbolygó Gárdonyi Géza (1863-1922) író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, az MTA tiszteletbeli tagja után kapta nevét, aki történelmi regényei nyomán a századforduló magyar irodalmának népszerűségben máig kiemelkedő alakja. Az író monogramja miatt esett a választás az ideiglenes jelölésében GG betűket tartalmazó aszteroidára.

A teljes hír itt olvasható:  http://hirek.csillagaszat.hu/kisbolygok/20130129-gardonyi-marai-az-egen.html

 

A Szakrészlegben tartja összejöveteleit a Kelet Versműhely

A Kepes György Szakkollégium szervezésében 2012. október 16-án megalakult  főiskolai Versműhely az Irodalomtudomány - Idegen nyelvek Szakrészlegben tartotta meg alakuló ülését.

A versek és prózák írói és olvasói a könyvtár belső termében (Líceum 213. sz.) kedd délutánonként találkozhatnak. A programban műhelybeszélgetések, felolvasások és tematikus előadások is szerepelnek.

A következő összejövetel kezdési időpontja: 2012. november 6. 16.00 óra

 

Szépirodalmi szócikkeket vár a magyar Wikipédia

Irodalmi szócikk-író versenyt hirdet a Wikimédia Magyarország Egyesület.

A versenyben bárki részt vehet, aki november 20-ig új szépirodalmi témájú szócikket hoz létre. Pályázni lehet többek között irodalmi művekről szóló és életrajzi cikkekkel. Az elkészült írásokat négytagú zsűri értékeli teljesség, a szócikk formai állapota, általános hossza, minősége és téma fontossága alapján - közölte az egyesület. A pályázat célja, hogy új szerkesztőket vonjanak be a magyar Wikipédia készítésébe és így növeljék a mindenki számára elérhető emberi tudást.

A fődíj egy Amazon Kindle e-book olvasó, a második és a harmadik helyezett pedig 15 ezer illetve ötezer forintos vásárlási utalványt kap. A verseny részletes kiírása itt megtalálható.

A Wikipédia olyan többnyelvű internetes enciklopédia, amelyet az olvasói írnak, és a tartalmát bárki szabadon felhasználhatja. Első, angol nyelvű változata 2001-ben indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett. Mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik. Magyar változata 2003-ban indult el, jelenleg közel 230 ezer szócikkével a második legnagyobb magyar lexikon. Az oldalt egy nonprofit alapítvány üzemelteti, amely adományokból tartja fenn magát.

(MTI, HVG)

Forrás: http://www.litera.hu/hirek/szepirodalmi-szocikkeket-var-a-magyar-wikipedia

 

Megjelent az Eger Journal of American Studies 13. száma

Az Eszterházy Károly Főiskola Amerikanisztika Tanszéke gondozásában megjelent az Eger Journal of American Studies 13. száma. A Vadon Lehel által szerkesztett különszám a debreceni egyetem Észak-amerikai Tanszékének professzorát, főiskolánk vendégoktatóját, Virágos Zsoltot köszönti.

A kötetben közölt tanulmányok az amerikai irodalom történetével foglalkoznak a kezdeti évtizedektől Poe, Henry James és Ralph Ellison írásain át a kortárs szerzők bemutatásáig. Történettudományi tanulmányok és könyvkritikák is olvashatók a gyűjteményben, a szerzők közül többen az egri Amerikanisztika Tanszék oktatói.

A különszám értékes része, a Virágos Zsolt tanár úr munkásságát összefoglaló fényképes életrajz és bibliográfia Vadon Lehel munkája.

 

Egerben volt a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Országos Vándorgyűlése

A Társaság idén augusztus végén Egerben megrendezett vándorgyűlésén a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Irodalomtudományi szakrészlegét Gál Tibor és Kun Zsuzsanna képviselte, akik tagjai is a Társaság Heves Megyei Tagozatának.

A szakmai fórum megnyitóján kapta meg a Heves Megyei Tagozat megszervezője, elnöke Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész a Toldy Ferencről elnevezett társasági kitüntetést. Ezúton is szeretettel gratulálunk a díjhoz.

Az Egerhez kötődő Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Kálnoky László munkásságát méltató vándorgyűlés előadói között volt az EKF Magyar Irodalomtudományi Tanszék főiskolai docense Dr. Kusper Judit. Nagy sikerű előadásában Bródy Sándor Rembrandt c. „novellafüzérét” ismertette.

2013 Gárdonyi-év. Ennek keretében 18 kötetes sorozat kiadására vállalkozik a Kossuth Kiadó. A  hírt Diószegi Endre jelentette be a vándorgyűlésen. Ajánljuk mindenki figyelmébe a ritkaságokat is tartalmazó sorozatot, melynek első kötete már kapható.

Az emlékévhez kapcsolódott Szalainé Király Júlia irodalomtörténész, tudományos titkár bejelentése. A közreműködésével létrejött, jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeumban megtekinthető Gárdonyi-kiállítás hamarosan Egerbe érkezik. A későbbiekben erről részletes mi is hírt adunk.

A vándorgyűlésen egészségi állapota miatt nem tudott részt venni Dr. Nagy Sándor főiskolai tanár, az EKF Magyar Irodalomtudományi Tanszék volt tanszékvezetője. A szakmai fórum küldöttsége, köztük Dr. Sipos Lajos, Dr. Kozma Dezső és Dr. Cs. Varga István meglátogatta őt egri otthonában.

A vándorgyűlésről írt beszámoló végén szeretnénk felhívni a figyelmet a Heves Megyei Tagozat programjaira, melyek nyilvánosak és ingyenesek. A rendezvényekről részletesen a Programajánlónkban olvashatnak.