Médiatár

Munkatársak  


Kovács Attila (kattila@ektf.hu), Kis-Tóthné Tóbik Krisztina 


Elérhetőség
Líceum, 115-ös terem
Tel.: 36/520-400 (2161)  
Nyitva tartás
Hétfőtől péntekig: 7.30 - 18 óra.
A nyitvatartás a szorgalmi időszakra vonatkozik, az  ettől eltérő nyitvatartási rendről a könyvtári hírekben tájékozódhat.

Gyűjtemény

  • Könyvek a következő témakörökben: Zene, zenetörténet, zeneelmélet, ének-zene tanítás módszertana; Rádió és televízió; Filmművészet; Színházművészet, színháztudomány; Mozgásművészet, tánc;
  • Komolyzenei kották;
  • Komoly-, könnyű- és népzenei CD-k;
  • Játék- és ismeretterjesztő filmek DVD-n és videokazettán;


Különgyűjtemény

  • Általános gyűjtőkörű multimédiás CD- és DVD-ROM-ok (védett, nem kölcsönözhető állomány)
  • Komoly- és könnyűzenei hanglemezek (védett, nem kölcsönözhető állomány);
  • Kakuk Jenő-gyűjtemény:

A gyűjtemény névadója Kakuk Jenő (1949–1993), az Eszterházy Károly Főiskola Közművelődés Tanszékének egykori tanára. A különgyűjtemény kb. 135 kötetből álló, a filmművészet témakörével foglalkozó szakkönyv. Az állományt különgyűjteményként kezeljük, exlibrissel láttuk el. A kötetek elhelyezésénél a könyvtár által alkalmazott ETO-alapú szakrend szerinti besorolást alkalmaztuk. Az állomány helyben használható.

Szolgáltatások
Kölcsönzés, helyben használat, tájékoztatás, filmnézés, zenehallgatás, számítógépes szolgáltatások. Beiratkozás és késedelmi díjak befizetése a 113-as könyvtári teremben történik. A zenei és filmművészeti folyóiratok a Folyóirattárban tekinthetők meg.

Számítógépes szolgáltatások
A részlegen nyolc médiaeditáló kabinet üzemel. A kabinetek mindegyike laptoppal, monitorral, hanglemezlejátszóval, digitális rajztáblával, DVD-lejátszóval és kazettás magnódeck-kel felszerelt. Igénybe vehető szolgáltatások: kép- és hangszerkesztés, filmszerkesztés, digitalizálás, multimédiás CD- és DVD-ROM-ok használata.
Egy számítógép könyvtári információkeresésre használható (könyvtári katalógus, adatbázisok stb.).
A nyolc munkaállomás egyike egy speciális, a vakok és gyengénlátók, valamint a hallássérültek által is használható. A különleges kialakítású hardverelemek között megtalálható az ún. Braille-billentyűzet, amely a beépített hangszóró segítségével fel is olvassa az éppen leütött billentyű funkcióját, nevét, valamint a vakolvasást is segíti a rajta elhelyezkedő Braille pontok megfelelő mozgatásával. Szintén a gyengénlátók hívhatják segítségül az olvasómonitort, amelynek segítségével a speciális lencse alá helyezett szöveg vagy kép akár 16x nagyítással is megjeleníthető a hozzá kapcsolt képernyőn. A nagyítás mértéke és a „tárgyasztal” természetesen finom részletességgel állítható. Továbbá a Médiatárban kiépítésre került egy induktív hurkos erősítő rendszer, melynek lényege, hogy egy előadás alkalmával az előadó egy hordozható nyakkendő mikrofonba beszél, akinek a hangját így egy erősítős fejhallgató segítségével hangosabban hallja hallássérült embertársunk.

Nem csak hardveres, hanem szoftveres oldalról is ki lett egészítve ez a számítógép: kapott egy képernyő-felolvasó szoftvert is a rendszer, amely segítségével bármilyen, a képernyőn megjelenő tartalmat meg tud hallgatni a vak vagy gyengénlátó használó.